1.170m² fotovoltaïsche zonnepanelen op 5 gemeentegebouwen
Op woensdag 29 april is de gemeente Sint-Jans-Molenbeek overgegaan tot het symbolisch aanzetten van de krachtigste fotovoltaïsche installatie op een gemeentegebouw in het Brussels Gewest!
In totaal zijn vijf daken van gemeentegebouwen uitgerust met 668 fotovoltaïsche modules, of een oppervlakte van 1.170 m² : gebouw en loods in de Opzichterstraat (krachtigste uitrusting in het Brussels Gewest), gemeentescholen 5,10,13 en de dienst Aanplantingen.
De modules zullen jaarlijks ongeveer 160.000 kWu produceren. Dit komt overeen met de helft van het jaarlijkse verbruik van de vijf gebouwen of het stroomverbruik van 60 huishoudens. De geproduceerde stroom zal grotendeels ter plaatse worden verbruikt.
Dankzij deze installaties zal jaarlijks 42 ton minder CO2 in de atmosfeer worden uitgestoten. Ook de energiefactuur van de gemeente zal dalen met 12.000 euro per jaar. Over de volledige levensduur van de installatie, die 20 jaar bedraagt, zal zelfs tot 290.000 euro bespaard worden.
Originaliteit en voordelen van het project
De fotovoltaïsche productie-eenheden op de vijf gemeentegebouwen zijn geplaatst kunnen worden zonder rechtstreekse investering van de gemeente Molenbeek! Die is immers via een derde-investeerder gebeurd. De derde-investeerder heeft naar aanleiding van een openbare aanbesteding een tien jaar durend genotsrecht van de daken verworven.
Annalisa Gadaleta, schepen van Energie en Duurzame Ontwikkeling in Molenbeek legt uit : “Gedurende een periode van 10 jaar schrijft de investeerder zijn investering af via de wederverkoop van groene-stroom-certificaten. De gemeente zal tijdens die periode rechtstreeks voor het onderliggende gebouw gebruik kunnen maken van de geproduceerde stroom. Na tien jaar wordt de installatie, die een levensduur heeft van 20 jaar, eigendom van de gemeente.”
Voor de gemeente heeft het systeem van de derde investeerder talrijke voordelen:
- De gemeente hoeft niet rechtstreeks te investeren;
- De derde-investeerder staat in voor het gehele project: technisch ontwerp, plaatsing financiering, onderhoud en exploitatie;
- De gemeente maakt gebruik van propere elektriciteit die minder duur is dan bij aankoop op het netwerk.
Partners van het project
De gemeente Molenbeek heeft eind 2014 een offerteaanvraag gelanceerd die de bvba Blue Tree in de wacht heeft gesleept.
Blue Tree is een partnerschap tussen de bvba Pando en de NV Bleu Lines GPP (Green Power Plants), twee belangrijke spelers in de Brusselse sector van derde-investeerders in fotovoltaïsche zonnepanelen. De twee bedrijven zijn werkzaam op een veertigtal installaties op openbare en privégebouwen, samen goed voor een totaal vermogen van meer dan 5 MWp. De groene stroom die door deze installaties geproduceerd wordt, komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 1.300 Brusselse huishoudens.
De burgercoöperative ENERGIRIS heeft ook ongeveer 50.000 euro in het Molenbeekse project geïnvesteerd via de inbreng van burgers die overtuigd zijn van de energietransitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ENERGIRIS is vorig jaar opgestart en heeft sindsdien een aanzienlijk activiteit gehad: 11 fotovoltaïsche installaties voor in totaal 600.000 euro aan investeringen. Die zijn voor 100.000 euro gefinancierd door burgers. Daarbij heeft ENERGIRIS ook offertes ingediend die goed zijn 6 miljoen euro investeringen.
Energie- en geldbesparing
Hoewel de gemeente Molenbeek momenteel met financiële moeilijkheden wordt geconfronteerd, volhardt ze in het uitoefenen van haar voorstrekkersrol op het vlak van milieudoelstellingen.
Burgemeester Françoise Schepmans vertelt met overtuiging: “Door gemeentedaken ter beschikking te stellen voor fotovoltaïsche installaties en de geproduceerde energie te gebruiken, komt de gemeente tegemoet aan drie doelstellingen: daling van de energiefactuur, vermindering van de luchtvervuiling en een actieve bijdrage aan het gewestelijke programma voor de opwekking van groene stroom”.
Tot slot zegt ze: “De oplossing van de derde-investeerder is ideaal voor de overheid. Het systeem biedt ons de mogelijkheid om onze investeringscapaciteit voor andere opdrachten in te zetten, die prioritair zijn voor de Molenbekenaars.”